Årets sista dag, nu väntar …

Nyårsafton idag, hela dagen. Året som knappast blev som någon hade föreställt sig. Fraser som ”under dessa omständigheter”, ”i dessa tider”, håll två meters avstånd” och ”när det nu är som det är” vande vi oss snabbt med flera av de ord som hamnade på årets nyordslista. Corona och Covid-19 lärde vi alla oss i februari och de orden har nog de flesta hört dagligen under tiden från mars.

Ett riktigt skitår har det varit i många avseenden. Jag tänker inte gå in på detaljer, men det många som har haft det extra tufft i år, och har det fortfarande. Livet vi har är skört, och mycket kan förändras snabbt.

Bra saker under året

Även om mycket har varit jobbigt under året så har det varit bra saker också. I februari fick jag möjlighet att åka till Roots Tech och representera Arkiv Digital under denna världens största släktforskarmässa. https://www.rootstech.org/ Det var en upplevelse och det var roligt och lärorikt. Jag gillar att prata engelska och har ju inte problem med det så det var underbart att få prata engelska i närmare en vecka! Det är många i USA som har svenskt påbrå och att kunna hjälpa dem med att hitta information om sina anor är så roligt. Sista dagen var det ett äldre par i 90-årsåldern som bara njöt av att få hjälp med information och hur programmet fungerar så att de kunde fortsätta att forska hemma.

Salt Lake City där Roots Tech hålls, är ju mormonernas centralort. Detta märktes i staden, och det serverades till exempel inte kaffe i caféet som finns i byggnaden som är en av mormonernas huvudbyggnader. Sista dagen var vi inbjudna på körkonsert som hålls varje söndags och livesänds. Vackert och häftigt på samma gång. Här finns info om kören: https://sv.wikipedia.org/wiki/Mormon_Tabernacle_Choir

Här är nyårsmusik från 2018: https://www.youtube.com/watch?v=qqBQ0liUtjM

Under våren var jag på vackra Kinnekulle flera gånger. Det är magiskt vackert när ramslöken blommar, och det är så rogivande att bara vara på Kullen. Jag var även flera gånger på Billingen och upptäckte det fina vandringsområdet.

Semestern tillbringades till största delen i Tällberg som i år bjöd på rekordmycket hallon i alla hallonbuskar. M plockade och plockade och alla frysar i huset var snart fyllda med hallon och andra bär när sommaren var slut. Många och långa promenader blev det och vi utforskade nya promenadstråk i Tällberg.

En semesterdag var vi till Rättvik och äventyrsbanan Högt och lågt. Jag höll mig på marken men G och L var med och jag var mest imponerad av dem och att de vågade och kunde så mycket. I övrigt var det frisbeegolf, bad både inomhus och utomhus, lite släktforskning, utflykter och sedan att bara vara inte minst. En bildkavalkad finns nedan.

Hösten innebar mycket jobb, och då med Zoom som verkligen slagit igenom under året. Digitala möten har hållits inom företag och förening och även privat. När mamma fyllde 80 år mitt under första vågen av pandemin, så träffades vi alla barn och nästan alla barnbarn via Zoom. Klart häftigt! Det gemensamma 80×2-årsfirandet har fått skjutas upp till 2021, och vi hoppas alla att vi kan genomföra det gemensamt här i Tällberg.

I övrigt har det varit en hel del med gymnastikföreningen där jag nu är invald i styrelsen. Ett roligt arbete och jag trivs jättebra med föreningen. Verksamheten har fått anpassas av Corona och fick helt avslutas i våras för att sedan starta om igen med anpassningar, och slutligen avslutas i förtid när andra vågen av smitta drog fram.

DNA-släktforskning har jag fortsatt med, och jag har hjälp tre stycken under det senaste året att hitta sina biologiska fäder. I dessa fall var det relativt ”lätt” då det var bra DNA-träffar som fanns på respektive biologiska faderns sida. Det är viktigt att hantera alla sådana här resultat med stor försiktighet då det inte går att veta hur sådan information tas emot. Det finns inget rätt eller fel i hur det ska hanteras.

Julen har tillbringats i Tällberg och jag har jobbat hemifrån härifrån. Nu är jag ledig mellan nyår och trettonhelgen och det ska bli skönt. Tid för släktforskning, läsa och handarbeta. Jag har blivit biten av virkning (igen) även om det inte är i lika stor utsträckning som mamma som virkar mest hela tiden.

2020 blir ett år som mest blir ihågkommet för Corona/Covid-19 och en del jobbiga saker. Jag hoppas att 2021 blir ett bättre år för både mig och alla andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s