Rootstech 2020

Snygg layout

A dream come true

Hemkommen från Rootstech sedan ett dygn och har nu hunnit sova ikapp lite. Jetlag är jobbigt och tröttheten som blir är svår att beskriva om man inte varit med om det själv.

Jag har läst om Rootstech flera gånger under de år som arrangemanget har hållits (10-årsjubileum i år). Att få vara på ett ställe där alla är intresserade av samma sak, släktforskning, det är kul och häftigt!

Det var en upplevelse att bara vara där i den otroligt stora arena som heter Salt Palace Convention center, och jag måste säga att arrangemanget fungerade bra i stort.

Snyggt utanför kongressanläggningen

Jag jobbade under dessa dagar med ArkivDigital och det var intensiva dagar. Många besökare som ville veta mer om sina svenska rötter, ville veta om det går att hitta ”den och den personen”, eller en del som varit i Sverige under sin ”mission” och ville berätta om var de varit i Sverige och även få prata lite svenska.

ArkivDigitals snygga banderoll

Mormonerna

Rootstech hålls i Salt Lake City, som är mormonernas centrum. Eller Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga som det heter idag. Här går det att läsa på Wikipedia om dem:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jesu_Kristi_Kyrka_av_Sista_Dagars_Heliga

Jag erkänner att jag var dålig på att läsa på om dem innan.

Allting är inte som det sägs i familjen …

En besökare som undrade lite om sina anor som kom till USA från Sverige, berättade att det sades att en kvinna åkte över med ett barn eftersom både fadern och ett barn i familjen hade dött. Kvinnan som blivit ensam kvar med ett barn hade då valt att emigrera. När jag började att undersöka detta visade det sig att ett barn mycket riktigt hade dött (en son, två döttrar fanns kvar). Kvinnan tog då det yngsta barnet och åkte till ”N Amerika” för att sedan aldrig komma tillbaka. I USA gifte kvinnan om sig och bildade ny familj. I Sverige levde mannen och dottern vidare. Mannen gifte aldrig om sig och i husförhörslängderna och församlingsböckerna stod det en anteckning om att hustrun rymd till Amerika 12/10 1871. Bilden är från ArkivDigital och källan syns på bilden.

Den kvarvarande dottern, Kersti Hansdotter f. 1866, gifte sig och fick barn, så det verkar som att det blev ättlingar även i Sverige.

Jag återkommer med mer om Rootstech och Salt Lake City i kommande inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s